Følg LOS

Snø i fjellet smelter strømprisen

Pressemelding   •   jun 01, 2015 17:00 CEST

Engrosprisen på strøm falt fra 21,1 øre/kWh til 18,1 øre/kWh i mai. Det er dobbelt så mye som forventet. Rekordmye snø i fjellet gir utsikter til enda lavere strømpriser i sommer.

Mai måned ble annerledes. Varmen uteble og i fjellet er det fortsatt skiføre. Men selv om vannkraften fortsatt ligger bundet i snøen, falt strømprisen i mai. Gjennomsnittlig engrospris på strøm i Kristiansand falt fra 21,1 øre/kWh i april til 18,1 øre/kWh i mai (priser eks. mva.). Prisfallet er nesten 2 øre større enn markedet trodde i forkant av måneden.

- Prisnedgangen kommer som følge av at det har kommet mer regn og snø enn normalt. Folk har kanskje ikke opplevd mai som spesielt rik på nedbør, men husk på at mai vanligvis er årets tørreste måned. Lavtrykk i mai gir derfor stort utslag i vannbalansen. Mai ser også ut til å ha gitt rekorder innen fornybarproduksjon i Tyskland. Dette gir lave priser også i Norge, sier Andreas Myhre, leder for krafthandel i LOS.

Fyllingsgraden i vannmagasinene for prisområde Kristiansand er nå 39,3 % prosent, som er betydelig lavere enn på samme tid i fjor. Årsaken er at snøen enda ikke har smeltet til vann. Det vil skje i juni. Da vil vannmagasinene fylles til over normale nivåer. I områder uten vannmagasiner vil snøsmeltingen føre til økt produksjon. Det presser prisene ned.

I Sverige har flere kjernekraftanlegg som vanlig gjennomført vedlikehold i mai, fordi mai-prisene på strøm tradisjonelt er lave på grunn av snøsmeltingen. Nå er vedlikeholdet ferdig og anleggene skal settes i produksjon igjen, samtidig med at snøen er i ferd med å smelte. Dette presser prisene ytterligere ned.

I sum forventer markedet at juni-prisen blir nesten fem øre lavere enn mai-prisen, altså rundt 14 øre/kWh eks. mva. Dette nivået er forventet å holde seg gjennom sommeren. Aldri før at vi sett markedet hatt så lav forventning til sommerprisene som i år.

Skulle sommeren bli dårlig, vil i alle fall strømprisen bli lav…

Om LOS 

 • LOS AS er den største strømleverandøren, målt etter volum, i det norske bedriftsmarkedet, og tredje størst i privatmarkedet. LOS er et heleid datterselskap av Agder Energi.
 • I 2014 omsatte selskapets 65 ansatte for 3,2 milliarder kroner.
 • Hovedkontoret ligger i Kristiansand med regionskontorer i Arendal og Lysaker utenfor Oslo.
 • LOS har i flere år ligget helt i toppen på nasjonale kundeservice- og tilfredshetsundersøkelser.
 • Selskapet er Miljøfyrtårn-sertifisert og tilbyr opprinnelsesgaranti til privat- og bedriftsmarkedet.
 • Kommentarer (0)

  Legg til kommentar

  Kommentar

  By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's <a href="http://los.mynewsdesk.com/no/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Privacy Policy</a>.