Følg LOS

Svømmekometen

Nyhet   •   jun 05, 2017 10:00 CEST

Trener hardt: Så langt i år har Johannes Hope svømt 123 mil i bassenget! – Så lenge det er gøy å trene og konkurrere ser jeg ingen grunn til å trappe ned, sier 18-åringen, som satser mot NM i Trondheim i juni.

Johannes Hope (18) fra Søgne kunne knapt crawle da han begynte i Kristiansand Svømmeallianse for fire år siden. Nå er han blant de beste i Norge.

– Johannes har kommet veldig langt på kort tid i KSA. Han viser en enorm iver og treningsvilje, og står aldri over en eneste treningsøkt. I tillegg er han en ydmyk gutt og godt likt av alle i klubben. Johannes har alltid et smil på lur, og han er et flott forbilde for de yngre svømmerne, sier KSA-trener John Heddeland.

Johannes er en typisk sprinter innen disiplinene 50 og 100 meter crawl og butterfly. Etter kun to og et halvt år i KSA, tok han en individuell tredjeplass i UM/junior-NM i 2015, mens han i 2016 var tidendes raskeste 17-åring i Agder i øvelsene 50m fri, 200m fri og 50m rygg.

– Nå jobber jeg knallhardt fram mot junior-NM i Trondheim til sommeren. Målet er helt klart finaleplass og flere individuelle medaljer, sier Johannes.

Måtte kjøle seg ned
Egentlig begynte han i svømming ved en ren tilfeldighet. Johannes bodde i Tanzania sammen med familien sin fra 2010 til 2012. Her gikk han på en tradisjonell internasjonal skole, hvor alle elevene måtte velge en form for idrett.

– Jeg orket ikke tanken på å løpe rundt på en glovarm basketball- eller fotballbane. Da fristet det mer med et kjølende basseng. Derfor endte jeg altså opp med å svømme, forteller han.

I Tanzania hadde Johannes én svømmetrening i uken, mest for moro skyld. Men svømmeøktene tente helt klart en gnist i ham.

– Det var så gøy. Og så skjønte jeg at man fikk veldig fin kropp av å svømme. Det tente gnisten ytterligere, ler Johannes.

Vel hjemme på Sørlandet kontaktet han ulike svømmeklubber før han til slutt bestemte seg for KSA. Her trente Johannes i halvannet år, og med ett befant han seg i klubbens elitegruppe.

12 økter i uka
– Jeg har ikke noe godt svar på hvorfor jeg er blitt flink så fort. Jeg lytter til treneren og gjør som han sier. Og så stiller jeg opp på hver eneste trening, med få unntak. Det må man, skal man bli god, forteller Johannes.

Seks svømmeøkter i uka, mandag til lørdag, i tillegg til to morgenøkter før skoleklokka ringer, krever beinhard disiplin. Johannes trener også styrke tre ganger i uka, i tillegg til en basistreningsøkt hvor det fokuseres på muskulaturen som ikke blir trent godt nok i vannet.

– Basistreneren vår heter Tor Aanensen, så vi kaller basisøkta for «tortur», fordi den er så hard. Jeg har ofte puls på opp mot 190 når vi holder på. Det kan gjerne være bakkeløp med styrkeøvelser underveis. Alltid utendørs, uansett værforhold, og hele året rundt, forteller Johannes.

Fullt fokus
I mai fikk svømmetalentet fra Søgne støtte fra LOS Fondet. 10.000 kroner skal dekke utgifter til toukers treningsleir i Spania i sommer.

– Slike treningsleirer er gull verdt. Da kan jeg ha fullt fokus på trening og restitusjon, uten forstyrrelser utenifra, som masete foreldre som skal ha deg til å klippe plenen og sånt. Målet med denne treningsleiren er å forberede meg optimalt til NM i Trondheim i juni, slik at jeg kan svømme raskere enn jeg noen gang har gjort før, sier Johannes.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's <a href="http://los.mynewsdesk.com/no/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Privacy Policy</a>.