Følg LOS

Staten tar mest fra strømkundene

Nyhet   •   mai 27, 2015 07:14 CEST

Strømavgiftene har de siste årene skutt i været. Elavgiften er økt to ganger i år, og hele 40 prosent av strømregningen utgjør nå avgifter til Staten.

– Regjeringen har nylig foreslått å øke elavgiften med et halvt øre kilowattimen. Selv om det ikke blir mer en 100 kroner pr år, betyr det at 40 prosent av strømregningen går direkte til Staten i form av elavgift, Enova-avgift, elsertifikater og merverdiavgift, sier Margit Unander, direktør privatmarked i LOS.

Økt med 40 prosent
- Mange små økninger oppleves ikke som så mye, men beregninger Energi Norge har gjort viser at politikerne har skrudd elavgiften i været. De siste ti årene er har elavgiften økt med hele 40 prosent, noe som er mer enn dobbelt så mye som den generelle prisstigningen, forteller Unander. Bare i år er avgiften økt to ganger – først i statsbudsjettet og nå i revidert budsjett.

Sammensatt bilde
- Som strømleverandør blir vi fort den som får kritikk dersom prisen stiger, men bildet er mer sammensatt enn mange er klar over. Etter at Staten har tatt sitt, går ca. 30 prosent av strømregningen til nettleie, mens strømprisen utgjør de siste 30 prosentene, forteller Margit.

Uheldig klimasignal
- En stadig økning av elavgiften er også et uheldig klimasignal. I Norge har vi et kraftsystem som er nesten 100 prosent fornybart og utslippsfritt, og i årene fremover vil vi bruke mere fornybar energi. Derfor er det et uheldig signal fra politikerne å stadig øke avgiftene på den fornybare energien, sier Margit Unander.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Agree With Privacy Policy