Følg LOS

Eldbjørg fører sangtradisjonene videre

Blogginnlegg   •   aug 25, 2015 09:51 CEST

Eldbjørg Trydal Rysstad (8) fra Helle i Valle elsker å kvede stev og synge bånsuller og folkesanger. Nå trenger hun penger til å reise på kappleiker og til å spille inn en CD-plate.

Kveding er det gamle ordet for sang, som i dag blir brukt om den folkelige sangtradisjonen. En kveder fremfører stev, som er et firelinja vers med rytme, rim og snert.

- Tradisjoner er viktige å ta vare på, slik at neste generasjon kan ha glede av dem. Jeg liker godt å synge, for da får jeg være med på så mye moro. Det var veldig gøy da jeg nylig fikk opptre på åpningen av klatreløypa Via Ferrata i Straumsfjellet, forteller Eldbjørg.

Selv om er bare åtte år gammel, har hun allerede hatt mange oppdrag både i Valle og Bykle. Hun har også opptrådt flere ganger på TV. Blant annet sang hun «Du er den gjævaste her i dalen» for Tor Espen Helle fra nabogården da han var med i Jakten på kjærligheten på TV2. Eldbjørg har også deltatt på flere kappleiker, som landskappleiken på Geilo, men hun er enda for liten til å konkurrere i noen klasse.

HEDERSPRIS

- Under kappleiken i Seljord for to år siden ble jeg tildelt Magne Mannheim inspirasjonspris. Det er på slike reiser rundt omkring i landet at jeg får treffe barn og ungdom som driver med det samme som meg. Jeg er nemlig ganske alene om å kvede stev i min alder her i dalen, forteller Eldbjørg.

Hun øver litt hver kveld før hun skal legge seg, og går i tillegg i lære hos den profesjonelle kvederen Kirsten Bråten Berg som mener Eldbjørg har et talent utenom det vanlige.

- Også farfar Bjørgulv Rysstad, eller gofa som jeg kaller han, har lært meg mye. Vi begynte å øve allerede da jeg var tre år gammel, sier Eldbjørg, som kommer fra en familie med lange tradisjoner for dikt, sang og folkemusikk.


UNG PLATEDEBUTANT

I fjor ga hun ut en CD med 22 stev som opprinnelig skulle være julegave til familie og venner. Men da dette kom folk i bygda og i folkemusikkmiljøet for øret, var det mange av dem som henvendte seg til sangfuglens foreldre med ønske om å kjøpe plata med de vakre stevtonene hennes på. Og slik gikk det altså til at Eldbjørg ble plateartist.

- Vinner jeg LOS-Fondets Drømmefinale og 100.000 kroner, skal jeg bruke pengene på å spille inn enda en CD. Men jeg vil også reise på flere kappleiker, sier Eldbjørg, som håper hun kan være til inspirasjon for alle barn som er glade i å synge.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's <a href="http://los.mynewsdesk.com/no/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Privacy Policy</a>.